Indikatorske vrste u Parku prirode rijeka Zeta

Indikatorske vrste u Parku prirode rijeka Zeta

Krovne vrste su značajne za očuvanje biocenoza i biotopa i njihovom zaštitom štite se druge vrste na datom staništu. Takođe, krovne vrste se koriste za odabir zaštićenih područja i definisanje
GLJIVE

GLJIVE

Područje rijeke Zete, koje pripada Opštini Danilovgrad, je veoma interesantno sa mikološkog aspekta, prevashodno zbog prisustva različitih biljnih zajednica (šumskih i travnatih) koje obezbjeđuju povoljne uslove za razvoj bogatog diverziteta
Zone zaštite u Parku prirode Rijeka Zeta

Zone zaštite u Parku prirode Rijeka Zeta

Zona zaštite I – strogi režim zaštite Strogi režim zaštite obuhvata Zetu i njene pritoke sa obalnom vegetacijom. P=15,2 km2. Dio rijeke Zete koji ulazi u strogi režim zaštite odnosni se na njeni donji tok
Interaktivna mapa režima zaštite rijeke Zete

Interaktivna mapa režima zaštite rijeke Zete

Opština Danilovgrad zajedno sa Glavnim gradom Podgorica  zaštitila je dolinu rijeke Zetu i proglasila je parkom prirode. Link do interaktivne mape režima zaštite rijeke Zete U istraživanjima provednim ove godine,
ŠUMSKA CIKLAMA (Cyclamen purpurascens)

ŠUMSKA CIKLAMA (Cyclamen purpurascens)

Šumska Ciklama, kolutka (Cyclamen europaeum L. iz fam. Primulaceae) višegodišnja je zeljasta biljka sa podzemnim krtolama iz kojih izbijaju korjenovi, listovi i cvjetni izdanci. Krtola je 1,5–5 cm u prečniku,
MRAZOVAC (Colchicum autumnale)

MRAZOVAC (Colchicum autumnale)

Ova višegodišnja zeljasta biljka je prvi vjesnik početka zime. Pripada istoimenoj porodici mrazovaca (Colchicaceae) Njeni ljubičasti cvjetovi u hladne dane, prekrivaju brdske livade. Zovu ga još i zimski kaćun i
Žalfija

Žalfija

Žalfija (Salvia officinalis) je višegodišnja zeljasta biljka. Pronalazi se još pod imenima: kadulja, krstašica, kuš, lekovita slavulja, crnogorski pelen, džigelja trava, i kalavera. Reijč salvia potiče od latinske reči salvare, što znači spasonosna, ljekovita.
Pelin

Pelin

Pelin (Artemisia absinthium) je jedna od najgorčih aromatičnih biljaka na svijetu. Ranije se vjerovalo da njegova konzumacija podstiče kreativnost, inspiraciju i da pospješuje osećaj za percepciju. Danas se primarno koristi