MRAZOVAC (Colchicum autumnale)
MRAZOVAC (Colchicum autumnale)

Ova višegodišnja zeljasta biljka je prvi vjesnik početka zime. Pripada istoimenoj porodici mrazovaca (Colchicaceae) Njeni ljubičasti cvjetovi u hladne dane, prekrivaju brdske livade. Zovu ga još i zimski kaćun i vrani luk.

U ljekovite svrhe koriste se korijen i sjeme ove biljke.

Sjeme se sakuplja prije košenja trave u maju i junu a beru se nedozrele čaure čim počnu da žute. Prije upotrebe, čaure se osuše do kraja a tek onda povade sjemenke koje dodatno dosušimo.

Korijen se vadi u jesen kada biljka procvjeta. Korjen se uglavnom koristi u svježem stanju, u farmaceutskoj industriji, za ekstrakciju aktivnih supstanci.

MRAZOVAC (Colchicum autumnale)

Ljekovitost mrazovca

Ova snažna biljka, u narodnoj medicini, koristi se za liječenje gotovo svih vrsta tumora a posebno zloćudnog tumora kože koji je u početnoj fazi, odlično se pokazala i kod lečenja pojedinih vrsta leukemija, astme, reumatskih bolesti, kod problema sa gihtom, raznih upalnih procesa u organizmu a sve to postiže svojim alkaloidom koji se zove Kolhicin.

Kod navedenih bolesti pozitivni rezultati se vide već posle nekoliko dana primjene.

Ova biljka najčešće se koristi u vidu alkoholne tinkture u veoma malim količinama, jer veće količine mogu naštetiti vašem organizmu te se stoga preporučuje upotreba gotovih farmaceutskih preparata ove biljke a koja se uspešnom pokazala  u tretmanima ovih bolesti.

Samomedikacija se ne preporučuje!!!

Mrazovac je i veoma toksična biljka te je potreban naročiti oprez počev od ubiranja ove biljke  pa završno sa njenom upotrebom koja mora biti pod nadzorom iskusnog fitoterapeuta ili farmaceuta i ljekara koji će pravilno odrediti tretiranje vaše bolesti ovom biljkom.

Početni simptomi trovanja su jak proliv, povraćanje, bolovi u stomaku a karakteristično je da se otrovi ove biljke ne izlučuju nego ostaju u organizmu pa se daljom primjenom novih doza ove biljke samo dodatno pojačava trovanje organizma koje može dovesti do smrtnog ishoda.

Author: DG NET

About Author

client-photo-1
DG NET

Comments

Leave a Reply