ŠUMSKA CIKLAMA (Cyclamen purpurascens)
Šumska ciklama

Šumska Ciklama, kolutka (Cyclamen europaeum L. iz fam. Primulaceae) višegodišnja je zeljasta biljka sa podzemnim krtolama iz kojih izbijaju korjenovi, listovi i cvjetni izdanci. Krtola je 1,5–5 cm u prečniku, loptastog oblika. Po cijeloj gornjoj površini su razbacane korenske dlačice. Izdanci su sa listovima različite dužine.

Lisne i cvjetne drške i čašice pokrivene su vrlo kratkim glavičastim dlačicama. Same liske su gole. Listovi su bubrežasti ili srcoliki, po obodu nepravilno nazubljeni. Na licu su tamnozeleni i sa srebrnastim mrljama, a na naličju prljavozeleni, ili, kao karmin, crveni. Cvjetna drška je nešto duža od listova, za vrijeme zrenja ploda savijena. Cvjetovi su mirišljavi. Krunična cijev je loptasta, bezbojna, dok su režnjevi krunice izduženog ili jajastog oblika, do četiri puta duži od cijevi. Režnjevi krunice su karmin-crveni, pri osnovi nešto tamniji.

Vrijeme cvjetanja: od maja do septembra. Ova biljka živi u žbunju i po listopadnim šumama (naročito je česta u svjetlim hrastovim šumama). Naročito je česta u Crnoj Gori.

Krtola divlje ciklame

Ciklama je jedna od najlepših zeljastih biljaka. Njeni prošarani listovi, sami po sebi, izgledaju veoma lijepo u saksiji ili na otvorenom prostoru. Za vrijeme cvjetanja je posebno lijepa. Naravno, cvjetovi su sitniji od gajenih ciklama, ali prednost ove biljke je, između ostalog, mirišljavost njenih cvjetova. Miris je veoma karakterističan i privlačan. Nije naročito intenzivan ali, svakako, predstavlja poseban doživljaj za ljubitelje samoniklih ukrasnih biljaka.

Napomena: Ciklama je otrovna biljka. Posebno je otrovna krtola, koja sadrži ciklamin (saponinski glikozid) i triterpenske saponine. Kod čovjeka izaziva dijareju, pa je zbog toga nekad korišćena kao jako sredstvo za čišćenje. Koristi se i u homeopatiji.

Author: DG NET

About Author

client-photo-1
DG NET

Comments

Leave a Reply