Obični puh ili samo puh, je životinja koja spada u grupu glodara. Svojim izgledom podsjeća na vjevericu, pa se često može pomiješati sa ovom vrstom. Puh je velika životinja za glodara, dužina tijela mu je od 15-18 cm a dužina repa 12-15 cm. Dostiže težinu do 150 grama.

Puhovi imaju okrugle i krupne uši, oči su im sitne a boja krzna sivkasta. Preko zime spavaju zimski san. Žive u manjim porodičnim grupama, a brojnost im varira od dostupnosti hrane. Pretežno je šumska životinja. Veoma dobro se penje i veći dio svog života provodi na drveću. Prirodni neprijatelji su mu sova, kuna, divlja mačka, lisica.

Iako spadaju u glodare ishrana im je raznovrsna. Hrane se orašastim plodovima, voćem i mogu nanijeti velike štete voćnjacima. Puh je noćna životinja, preko dana se skriva i spava u šupljim deblima, napuštenim ptičijim gnezdima ili pećinama. Noću kreće u potragu za hranom.

Tokom sezone parenja ženke donesu na svijet desetak mladunaca. Mladi postaju polno zreli nakon završene druge hibernacije. Puh je relativno dugovječna životinja za glodara. U divljini dostiže starost do 12 godina.

Kroz istoriju puh je poznat kao specijalitet trpeze starih Rimljana. Danas u Sloveniji i nekim delovima Hrvatske puh i dalje predstavlja poslasticu pa ga rado love.

Author: DG NET

About Author

client-photo-1
DG NET

Comments

Leave a Reply