U okviru manifestacije koja se odvijala pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, “Dani nauke i inovacija 2023”, NVO Program za životnu sredinu je 28. i 29. septembra 2023. godine na rijeci Zeti sprovela sadržajan i edukativni program istraživačkog karaktera. Ovaj događaj realizovan je sa učenicima i nastavnicima/ama OŠ “Štampar Makarije”, OŠ “Radojica Perović” i OŠ “Sutjeska” iz Podgorice, i OŠ “Miloslav Koljenšić”, OŠ “Vuko Jovović”, Oš “Njegoš” iz Danilovgrada.

Akcenat programa bio je o odabranim, značajnim bioindikatorskim vrstama ovog područja  i razumijevanje njihove uloge u životnoj sredini kao značajnih pokazatelja stanja ekosistema rijeke Zete! Stoga prisutni su imali priliku da se upoznaju sa metodama terenskog, istraživačkog rada u biologiji uz upotrebu adekvatne opreme, mreža za hvatanje životinja ali i mjernih instrumenata čijom se upotrebom brzo i lako dolazi do podataka o osnovnim fizičko-hemijskim parametara vode.

Ovom prilikom ENVPRO je učesnicima predstavio jedan od alata koji smo razvili za praćenje stanja rijeke Zete, aplikaciju za biomonitoring program pomoću koje se sakupljaju podaci o ciljnim vrstama, uz upotrebu ključa za njihovu identifikaciju (vilini konjici, rakovi i školjke).

Program je imao za cilj da nastavnicima posluži kao primjer aktivnosti koje mogu sprovoditi sa učenicima u prirodi u okviru obrazovnih školskih progama u budućnosti i time budu aktivni učesnici u procesu sakupljanju podataka o bioindikatorskim vrstama.

Uključivanje šireg građanstva polazeći od generacija školskog uzrasta u ovakve i slične aktivnosti NVO Program za životnu sredinu nastaviće u budućnosti kako bi se razvila i ojačala svijest o značaju doprinosa svakog pojedinca u procesima koji imaju za cilj očuvanje vrijednih prirodnih resursa i životne sredine‼️