Protokol za monitoring indikatorskih vrsta beskičmenjaka Park prirode “Rijeka Zeta” i Terenski vodič za monitoring bioindikatorskih vrsta beskičmenjaka Parka prirode “Rijeka Zeta”, ENVPRO je razvio kroz projekat Vode Balkana – biomonitoring za Park prirode “Rijeka Zeta”, u saradnji sa partnerskom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), a kroz podršku Američke službe za šumarstvo – U.S. Forest Service (USFS).

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Projekat se odnosio na identifikaciju bioindikatorskih vrsta za Park prirode “Rijeka Zeta”, a primarni ciljevi su bili razvoj pokazatelja za praćenje statusa vodenih ekosistema rijeke Zete, razvoj okvira i sistema dugoročnog praćenja ovih pokazatelja tokom vremena, osnaživanje mladih istraživača, relevantnih organizacija i lokalne zajednice da učestvuju u monitoringu i procjeni razvijenih pokazatelja. Aktivnosti sprovedene u okviru projekta predstavljaju početna istraživanja za utvrđivanje stanja, prikupljanje podataka, izradu protokola i uključivanje zajednice. Dalje usavršavanje protokola za monitoring i razvoj kompatibilnih aktivnosti su veoma značajni.

U procesu izrade protokola odabrane su vrste koje su osjetljive na promjene u vodenim staništima i predstavljaju bioindikatore vodenih ekosistema.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Protokol za monitoring je koncipiran  na način da može da se nadograđuje, tj. može da se koristi kao nacrt za procese uspostavljanja bioindikatorskih vrsta i protokola i za druge rijeke slične Zeti na području jugoistočne Evrope.

Terenski vodič za monitoring je takođe koncipiran na način da može da se nadograđuje, tj. može da se primijeni i za biomonitoring drugih područja sa sličnim karakteristikama, nakon testiranja. Dokument je prilagođen za korišćenje od strane lokalnih aktera za terenski rad i prikupljanja podataka.

Uključivanje lokalne zajednice u sistematski biomonitoring ekosistema koji je za njih izuzetno značajan, predstavlja dobru praksu kojom se obezbjeđuje učešće lokalnih zainteresovanih strana u procesima upravljanja zaštićenim područjem.