Kao dio portala Volim Danilovgrad 2019. godine kreirana je platforma DG Net koja predstavlja svojevrsan Eko-turistički servis (www.dgnet.volimdanilovgrad.me) kojim se promoviše biodiverzitet, turizam, kulturne i prirodne znamenitosti opštine Danilovgrad.

Plan je da nastavimo mapiranje i promociju kulturnog nasleđa opštine Danilovgrad i Spuža a vas pozivamo da dalje istražimo, posjetimo, mapiramo i snimimo istorijske, kulturne i turističke lokalitete opštine Danilovgrad.

Ukoliko ste vlasnika smještaja, restorana, pružate određene usluge, a Danilovgrad je mjesto vašeg poslovanja pozivamo vas da izlistate vaš biznis. Usluga je u ovom trenutku potpuno besplatna dok se u narednom periodu planira kreiranje više vrsta paketa koji će omogućiti značajniju promociju Vaše ponude.

Dovoljno je da posjetite sledeću stranicu i izlistate Vašu ponudu https://dgnet.volimdanilovgrad.me/doprinesite-mapiranju/

Kulturna baština i turistički potencijali

Oblast Danilovgrada u geološkom, geografskom, klimatskom i hidrografskom smislu specifičan je i nadasve povoljan prostor za život ljudskih zajednica od praistorijskih vremena. Klasičan je primjer mikroregije koja posjeduje sve prirodne predispozicije za vlastiti samostalni opstanak.

Nepobitno svjedočanstvo ovakvoj njenoj poziciji tokom različitih istorijskih perioda predstavlja izuzetno mnoštvo arheoloških lokaliteta i njihova hronološka slojevitost. Ona u vertikalnoj stratifikaciji iskazuje kontinuitet od praistorije do poznog srednjeg vijeka i savremenog perioda.

Ovakva situacija, u istorijskoj dimenziji, koja podrazumijeva vidove duhovnog, društvenog, ekonomskog i etničkog nasleđa, svrstava ovu teritoriju u rang jedne od najbitnijih, ali istovremeno, uz pojedine izuzetke, i najslabije istraženih prostora na tlu Crne Gore.

Govoriti o kulturnoj baštini znači poznavati istorijske, kulturne vrijednosti i tradicije u cilju njihovog očuvanja. Poštovanje tradicije, podjednako je važno, kao i stvaranje novih umjetničkih vrijednosti. Za podizanje svijesti građana o značaju kulturne baštine, od posebne važnosti su obrazovni sistem, nevladine organizacije i mediji.