Slap Zete se nalazi na 6 km. od Danilovgrada, starim putem prema Glavi Zete i jedno je od najljepših mjesta u Bjelopavlićima. Ovdje protiče rijeka Zeta, proglašena Parkom prirode pa je tako postala područje od posebne važnosti za Crnu Goru, sto će, vjerujemo, doprinijeti njenom daljem očuvanju. 

Rijeka Zeta je ovdje čudesno lijepa, u svom zelenom carstvu, sa starim pješačkim mostom, koji povezuje dva sela Tvorilo i Slap. Most je sagrađen 1938. godine, po projektu ruskog inžinjera Ivana Sukurenka. Ispod mosta se nalaze ostaci dva stara mlina iz doba Crnojevića .

Tu je i poznati vodopad Slap na Zeti ( sa malom hidroelektranom ) po kojem i ovo selo nosi ime – Slap . Ispod mosta postoji veće rječno proširenje i ovdje su vjekovima uzgajane najukusnije ribe – čuvene pastrmke i lipljeni slapski . Tu su bila i lovišta: Nemanjića , Balšića, Crnojeviža i Petrovića  a Kralj Nikola je ovdje češto dolazio. Slap je prirodni rezervat na Zeti , sa izvorskom vodom i prelijepom plažom.

Tu se voda i kamen prožimaju, harmonizuju svijet oko njih i podstiču čistoću življenja. Stanovnici okolnih gradova dolaze ovdje ljeti za vrijeme vrućina. Slap Zete je inspiracija svima koji znaju šta je istinska ljepota prirode.

Ljubav prema Slapu i svojim korijenima, sjećanje na divne uspomene iz djetinjstva, kao i želja za očuvanjem tradicije satkani su u predivnom ambijentu splava Slap, čiji su vlasnici Dražen i Vuk Pavićević.

Ovaj porodični restoran privlači sve vežu pažnju kako domaćih, tako i stranih turista i postaje prava turistička atrakcija. U ponudi restorana je većinom riblji meni, a sem toga shodno dogovoru sa vlasnicima postoji i mogućnost organizovanja privatnih proslava.

Autori teksta su Marina Jovanović i Jefimija Pavićević

Utisci

Još uvijek nema podijeljenih utisaka

Ostavite vaš utisak