Crkva Svetog Simeona koja je imala temelja kažu još u 17. vijeku, u januaru 2007. godine se skoro potpuno urušila.

Ipak, danas zahvaljujući dobrim ljudima, stoji obnovljena u svom punom sjaju.

Inače, ovaj objekat se smatrao jednim od najstarijih hrišcanskih vjerskih objekata u Bjelopavlickoj ravnici. Neki stubovi, grobovi i temelji crkve su stari vise od 500 godina.


Ko je bio Sv. Simeon Stolnik i odakle kult ovog sveca u Bjelopavlicima na mnogim crkvama, kao i na ovoj crkvi koja je imala temelja kažu još u 17. vijeku?

Prepodobni Simeon Stolpnik, rodom je Sirjanin ( Sirija), od seljackih roditelja. U 18. godini odbjegao od roditelja i zamonašio se. Predavao je sebe najtežim podvizima, ponekad posteci po 40 dana. Potom se predavao narocitom podvigu, dotle nepoznatom, naime: da danonocno stoji na stubu u neprestanoj molitvi. Njegov stub najprije je bio visok 6 lakata, poslije mu podigoše jedan od 12, pa od 22, pa od 36, i najzad od 40 lakata visine. Njegova majka Marta dva puta dolazaše da ga vidi, no on je ne htje primiti, nego joj sa stuba rece: “Ne uznemiravaj me sad, majko moja, ako se udostojim, vidjecemo se u onom svijetu.” Pretrpje sveti Simeon bezbrojne napasti od demona, no on ih sve pobijedi molitvom Bogu.

Oko njegovog stuba sticaše se narod sa svih strana, bogati i ubogi, carevi i robovi. I on svima pomagaše: nekome povracajuci zdravlje tjelesno, nekome pružajuci utjehu i pouku, a nekoga izoblicavajuci zbog jeretickog vjerovanja. Caricu Evdokiju tako odvrati od jeresi Evtihijeve i povrati Pravoslavlju. Podvizivaše se u vrijeme cara Teodosija Mladjeg, Markijana i Lava Velikog. Ovaj prvi stolpnik u hrišcanstvu i veliki cudotvorac Simeon sveti poživje 103 godine i upokoji se u Gospodu 1. septembra 459. god. Njegove mošti prenešene u Antiohiju u crkvu njegovog imena.

Utisci

Još uvijek nema podijeljenih utisaka

Ostavite vaš utisak